Migdały bezpieczne – superfood w naszej diecie

Migdały to nic innego niż nasiona owoców migdałowca pospolitego, naturalnie występującego m.in. w Hiszpanii, Macedonii czy Francji. Te mała, niepozorna przekąska już dawno zdobyła uznanie zarówno wśród dietetyków, jak i miłośników zdrowej żywności. Migdały z powodzeniem są wykorzystywane w kuchni nie tylko ze względu na swój wyjątkowy kształt, ale przede wszystkim z uwagi na ogrom posiadanych wartości odżywczych, dzięki czemu zdobyły miano superfood. 

Jakie wartości odżywcze posiadają migdały?

Migdały są niezastąpionym źródłem wysoce korzystnych dla nas składników odżywczych. Bogate w żelazo, fosfor, potas, magnez i kwas foliowy oraz błonnik stanowią idealne uzupełnienie naszej codziennej diety i korzystnie wpływają na prawidłowe działanie układu pokarmowego i nerwowego. Ponadto wysoka zawartość białka oraz witamin z grupy B i E ogranicza szkodliwe działanie wolnych rodników w naszym organizmie, zmniejszając ryzyko wystąpienia osteoporozy. Właściwości te chronią również naszą skórę przed nadmiernym przesuszeniem i pomagają na dłużej utrzymać jej młody wygląd.

Migdały zawierają również aminokwasy egzogenne (czyli takie, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie, a są one niezbędne do syntezy niektórych białek) m.in. fenyloalaninę, będącą składnikiem neuroprzekaźnika dopaminy, która odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu ośrodkowego układu nerwowego oraz wpływa na sposób odczuwania przez nas emocji. 

Ile wynosi kaloryczność migdałów?

W przeliczeniu na 100 g produktu migdały posiadają ok. 580 kcal, co powoduje, że ich kaloryczność jest całkiem wysoka. Jednak jako wysokoenergetyczny i niezwykle wartościowy odżywczo produkt, już niewielka jego ilość wystarczy, aby się nasycić na długo. Wszystko za sprawą stosunkowo wysokiej zawartości tłuszczów nienasyconych, które działają korzystnie na nasz metabolizm. Dlatego właśnie doskonale sprawdzą się zarówno jako dodatek energetyczny do przygotowywanych potraw, jak i osobna pełnowartościowa przekąska.